søndag 3. juni 2012

Med rett til å streike?

Vi på Genèveskolen kommer fra ulike forbund, men en ting har vi felles og det er et brennende hjerte for retten til å organisere seg og for arbeidstakernes vilkår i arbeidslivet. Dan Rugsveen fra Fellesforbundet har derfor bedt om å få poste et innlegg i vår blogg for å få ytre noen tanker fra våre opplevelser her på Genèveskolen og som jeg ikke har noe problem med å stille meg bak. Skulle vel heller ønske at det var jeg som hadde skrevet det, fordi jeg satt å skrev på det samme temaet selv, men ble liksom aldri fornøyd. Så da Dan kom til meg for å høre om han kunne få poste innlegget sitt i vår blogg ble jeg glad fordi han hadde klart å få frem det som jeg også ønsket å formidle til dere, men som jeg slet med å formulere for å få frem budskapet.   


 

Med rett til å streike? 

For oss oppe i det kalde og forblåste nord er det slik at det for de aller fleste faller naturlig at det finnes en streikerett. Slik er det og slik har det vært i mange år. Arbeidsgivere og regjering/storting er klar over dette virkemiddelet og respekterer dette. Slik er det ikke overalt i verden. 

I Brasil i fjor ble det avholdt en streik blant ansatte ved metro systemet i Sao Paulo. Eller, rettere sagt, det ble varslet at det skulle streikes fra arbeidstaker siden og dette ble også på et vis godtatt av arbeidsgiversiden. Problemet begynte ikke før "bedriften" i en uttalelse kunne fortelle at byens metro ville under streiken operere som normalt. Hvordan kan en arbeidsgiver klare å si noe sånn spør man seg? Vel, i dette tilfellet så truet bedriften med dagsbøter på 50 000 dollar (ja, du leste riktig. Og nei, det er ikke en skrivefeil) til de av arbeiderne som valgte å ta del i streiken. Dette er langt fra den eneste streiken i verden som fortoner seg på denne måten.

I ILO konvensjon 98 slås det fast at alle som ønsker det skal ha retten til å organisere seg og at man har rett på kollektive forhandlinger. I denne konvensjonen står det ingen ting om retten til å streike, men for meg og mange andre står det klinkende klart at skal man forhandle så må man også ha noe å "true" med. Det vi, som arbeidstakere kan true med er nettopp streik.
I disse dager avholdes den 101. International arbeider konferansen (ILC) i Genève. På denne konferansen har det kommet frem et syn fra arbeidsgiverne som er skremmende for oss i fagbevegelsen.
Det diskuteres hvert år en liste over 25 tilfeller på grove brudd på konvensjonene som alle partene i ILO er blitt enige om. Denne listen forhandles frem mellom arbeidsgivere og arbeidstakere som er representert på konferansen.  Listen skulle vært klar i torsdag og senest fredag . Listen er ennå ikke klar og det skyldes at arbeidsgivere ikke ønsker at det på denne listen skal være saker som omhandler retten til å streike. Det vil med andre ord si at arbeidsgivere på et globalt plan i disse dager går til angrep på streikeretten. En rett som av mange er å anse som en menneskerett! (Representanten fra den Norske regjeringen tok til ordet for dette i komiteen, og støttet at retten til å streike er en fundamental rettighet for arbeidstakerne)
 
Når klokken er passert 21.30 fredag kveld, så har de enda ikke klart å bli enige om en liste. Det har blitt lagt frem en såkalt "default list". Dette betyr at vi i skrivende stund har en liste med saker som hverken arbeidsgiverne eller arbeidstakerne vil ha. Dette igjen kan, i verste fall bety slutten på denne komiteen.
 

Arbeidsgiverne mener at dette er en sak som ikke skal behandles i ILO organet, som er et trepartsorgan (regjeringer, arbeidsgivere og arbeidstakere), men heller på et politisk plan.  I Norge er dette noe som lar seg gjennomføre. Men hvordan ville det være hvis dette skulle tas opp politisk i land som Indonesia, Hviterussland, Jordan og Tyrkia som alle er land som har ratifisert ILO konvensjon 98. Er sjansen stor for at det er politisk vilje i disse landene til å inngå samtaler på et politisk nivå når det gjelder streikerett?

Min konklusjon er at det er lite sannsynlig at fagforeningene i disse landene i det hele tatt vil bli invitert til bordet for å diskutere dette.

 

Hjemme i Norge er det streik i offentlig sektor. Dette er noe de aller fleste aksepterer og vi i fagbevegelsen viser på forskjellige måter solidaritet med de streikende i større eller mindre grad. Får arbeidsgiverne det som de vil kan streiker snart være noe som hører fortiden til for våre kamerater ute i verden og for oss i Norge. Hva vil da våre pressmiddler være?
 

Vi må ALDRI hvile og vi kan ALDRI tro at kampene er vunnet!


Med kameratslig hilsen og med støtte til de streikende Dan Rugsveen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar